Ooit zette men in een supermarkt een tafeltje neer met zes verschillende potjes jam erop en een vriendelijke dame erachter. Klanten mochten proeven en dan was het de bedoeling dat ze een potje mee naar huis namen. De dame had een geslaagde dag, ze verkocht veel. Een paar dagen later zette men op hetzelfde tafeltje twintig potten jam klaar. Weer mochten de mensen proeven. Dit deden ze graag. Maar de dame verkocht die dag nauwelijks: de mensen konden geen keus maken. In Zweden had ik het hier eens over met een oudere dame die liever naar de ICA-Maxi ging dan naar de Lidl: tot mijn verbazing omdat de ICA een veel groter assortiment heeft. En zij wilde de vrijheid hebben om te kiezen uit alles wat de markt biedt.
Tegelijkertijd besef ik dat er ook geen sprake meer is van keuzevrijheid, omdat je onwillekeurig beland in dát kraampje of winkeltje waar de meest enthousiaste verkoopster voor de deur staat. Meest vrouwen, ja. Het is ontzettend moeilijk om hun gedrag te weerstaan. Ik probeer het wel, bijvoorbeeld door nadrukkelijk met mijn hoofd te schudden en ze niet aan te kijken. Meestal lukt het wel. Aan NLP-technieken kom ik niet toe, zij waarschijnlijk wel, al zijn ze nooit op cursus geweest.
Voorlopig houd ik het op oriënteren en zeggen 'only looking', hoewel ik me dan wel echt een Nederlander voel: 'kijken, kijken, niet kopen'. Tot ik mijn keuzegedrag heb aangepast neem ik die vrijheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten